Po jaką dietę należy sięgnąć przy jelitówce u dzieci?

Jelitówka, zwana inaczej grypą żołądkową lub wirusowym zakażeniem pokarmowym, to jedna z najczęściej występujących chorób wieku dziecięcego. Najbardziej narażone są na nią dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Jelitówka – grypa żołądkowa: co to za choroba?

Wśród charakterystycznych objawów jelitówki można wymienić: biegunkę, wymioty i skurcze żołądka. Co istotne, choroby tej nie wolno bagatelizować, gdyż może ona przyczynić się do zaburzeń funkcjonowania gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Grypa jelitowa przenoszona jest drogą kropelkową i przez układ pokarmowy. Pierwszym symptomem jelitówki jest ostra biegunka. Oprócz tego mogą pojawić się wymioty, gorączka, podniesiona temperatura ciała, ogólne osłabienie organizmu, a nawet przyśpieszona akcja serca. Dodatkowo w ciężkich postaciach choroby może dojść nawet do zaburzeń świadomości [1].

Leczenie grypy jelitowej u dzieci

W przypadku grypy jelitowej u dzieci nie ma potrzeby podawania dziecku specjalistycznych preparatów. Choroby tej nie leczy się antybiotykami, bowiem nie ma ona podłoża bakteryjnego, a wirusowe. Podstawą w leczeniu jelitówki u dzieci jest zapobieganie odwodnieniu. Małym pacjentom należy podawać: niegazowaną wodę mineralną, napary z rumianku, a także słabe herbatki [2].

Dieta chorego dziecka

Podstawą w leczeniu grypy jelitowej u najmłodszych jest dieta. Najtrudniejsze są dwa pierwsze dni, bowiem w tym czasie występują najcięższe objawy. Co istotne, jeśli dziecko nie ma apetytu, a wszystko co je – zwraca, nie należy na siłę podawać mu jedzenia, bowiem to tylko pogorszy sytuację. Bardzo ważne jest natomiast dbanie o to, by nie doszło do odwodnienia. Wraz z ustępującymi objawami należy wprowadzać do diety dziecka chorego na jelitówkę różne, łatwe do strawienia produkty i potrawy. Najlepiej zacząć od bulionu ugotowanego na świeżych warzywach, a także od kleików z sucharkami. Następnie należy podawać dziecku lekkostrawne posiłki, takie jak np. jajka na miękko i gotowany drób. Warto przy tym pamiętać, że wszystkie produkty należy wprowadzać do diety stopniowo: najlepiej zacząć od warzyw, a następnie przejść do  owoców i nabiału [1].

Więcej na temat chorób i terapii przeczytasz na adamed.expert

1.  Podstawowe informacje dotyczące rotawirusów: https://gis.gov.pl/images/ep/podmioty_lecznicze/podstawowe_informacje_dotyczące_rotawirusów_30_06_2010.pdf [dostęp 27.04.18 r.]

2.  Stadnicka K.S., Brodowicz-Król M., Trojanowska A., et.al., Analiza przyczyn biegunki ostrej u niemowląt jako wyznacznik profilaktyki pierwotnej i wtórnej: http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/viewFile/3670/pdf [dostęp 27.04.18 r.]